neděle 6. března 2011

Kusanec nedělní krmě

 Dnešek byl po dlouhé době domácí, relaxační, bez výjezdu na lyže. Zdá se, že kombinace "klimatické podmínky a finanční možnosti" nám pro letošek vyhlašuje na lyže stop-stav. OK. Jen co krapet vyschnou meze, bude se zvesela tůrovat. Na druhou stranu - klidné dny v teple domova mají také svá pozitiva.
Třeba plný pekáček zapečených těstovin s pangasiem a špenátem.

To jsme jednou byli navštívit Júřu s rodinou u nich na Světíně, když nám její muž, kuchař z profese, tuto lahodu připravil. Vzhledem ke skutečnosti, že všechny potřebné ingredience patří na náš osobní top list, jsme si Špenátový pekáč zamilovali a stal se evergreenem naší kuchyně. 



  Příprava je ohromně jednoduchá. 

1. Uvařte si těstoviny, ideálně roury. My dnes měli vrtule, na nákupu byl muž 
a nebudu jej přece zatěžovat takovými malichernostmi, jako je tvar nějakých obilných bezvaječných nesmyslů. Dejte si pozor na jedinou věc - vzhledem k faktu, že se ještě budou zapékat se špenátem (tzn. změknou), měly by být trošku nedovařené, aby z pekáčku nevyšly...jaksi...rozplpané.

2. Připravte si špenát. Nezáleží na přesných ingrediencích, udělejte takový, na jaký jste zvyklí. U nás tzn. zpěnit na oleji cibuli, zaprášit moukou a udělat jíšku, kterou zaleju 0,5l vody a 0,5l mléka. Do této směsi dám dvě balení špenátu - jeden protlak, jeden lístkový. Když se špenát prohřeje, přidám 5-6 stroužků česneku, sůl, 2 vejce přes vidličku. Na zapékání je dobré, když je špenát spíše hustý.

3. Na pánvi osmažte ryby. U nás v těchto jídlech z ryze praktického důvodu vede pangasius. Stačí, když jej posolíte, polechtáte kmínem a dokřupava osmahnete. Natrhejte filety na větší kousky.

Tož a včil... Pekáček... Pořadí přesně toto: Pečící papír - těstoviny - ryba - špenát. Opatrně promíchat, vážně zlehounka, papír zvlhne a bývá náchylný k protrhnutí. 
Když se se směsí pomazlíte a máte pocit, že jsou jednotlivé složky jakž-takž rovnoměrně promíchány a rozprostřeny, můžete pekáč šoupnout do trouby. Klasika vyhřátá na 180st. pana Celsia (horkovzdušná má, tuším, o 20st. méně) a pozvolna péct. Když je na povrchu krustička, přikrýt sýrovou peřinkou (my rádi mícháme Eidam a Nivu) a čekat, až se krapet opálí. Ale žádné solárko, ju? Hezky do přírodna... Brou chuť!

3 komentáře:

  1. Jani-super, díky za inspiraci!!!! Jak ty to děláš, že děti ti vždy tak vydatně pomáhají :) U nás to většinou končí hádkou, že oba chtějí dělat zrovna to jediné a samé, co ten druhý a jejich nároky na dokonalost se samozřejmě diametrálně rozchází :) A vidím úžasné knoflíčkové tríčo!!!!
    Ahojky! Radka

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super návod, to si člověk ani nemusí psát, protože se to zapamatuje samo;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ráďo, myslela jsem na Tebe a Tvé vyřčené přání na obyč recepty na všední dny, jinak bych to sem asi ani nedávala.o) Díky!

    Katko, je tak! To já ráda, bo má mozková kapacita poslední dobou špetku pokulhává:o/

    OdpovědětVymazat