pátek 12. srpna 2011

Hošťálkovská klasika (Babiččino kulinařské Top Ten)




 Jedno je jisté. Babiččina kuchyň byla poctivá, voňavá, plná osvědčených triků a postupů. Vlastní zahrádka jí skýtala řadu čerstvých ingrediencí, byliny nevyjímaje. Vaření nijak dramaticky neprožívala, měla dost jiných věcí na práci, než trávit dopoledne u sporáku. Vždycky byl navařený bylinkový čaj, event. namíchaná domácí rybízová nebo malinová šťáva. Pitivo, říkávala. A ať k ní člověk dojel ráno nebo v noci, vždycky se našla nějaká dobrota do břicha. Její jídla byla jednoduchá, skromná, přesto si každý pochutnával a ještě teď jsme si - její vnoučata v zastoupení Ivanka, Jakubek, Janka - v pohodě vzpomněli na největší šlágry její kuchyně:o)


  


Hošťálkovské Top Ten (pro generace následující):
1. Bramborové placky pečené na peci, maštěné máslem (lze naslano i nasladko)
2. Bramborový placek se švestkami, pečený na plechu v troubě (hodně cukrovaný)
3. Smaženice s koprem a mátou z čerstvých hub a domácích vajec, čerstvý chléb
4. Brambory na loupačku. Pažitka rovnou ze zahrádky, hroudička domácího másla, kopeček
   soli, kyška
5. Stirky
6. Tvarohové miniknedlíčky sypané hojně rybízem. Domácí tvaroh, cukr, máslo
7. Domácí brambory pod polévkou z kyšky (kopr, symbolicky)
8. Jahodová dřeň (sestřenice vzpomínala ještě rybíz s čepicí sladkého bílkového sněhu)
9. Domácí mléko, vrstva smetany, hrouda sýra nebo tvarohu. Syrovátka
10. Brambory pečené v ohni

PS: A stejně bylo nejlepší, když se jídlo snědlo, nádobí umylo, dospěláci si uvařili turka a my mohli zůstat s nimi a poslouchat babiččiny příběhy.Neměla to v životě vůbec jednoduché, ale vždycky všechno zvládala tak, že se nikdo neodvážil ji litovat...

8 komentářů:

  1. Úplně se mi sbíhají sliny.:-)
    Krásný den
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. My takovou taky máme, v dubnu jí bude 90...

    Nicméně mě to dovedlo k úvahám, jaká budu babička já, jedna moje spolužačka ze ZŠ už jí je,ale to si nedokážu představit ve 38.

    Doufám,že moje vnoučata taky sestaví Top 10 a nebo alespoň budou říkat naše bába milovala Belmonďáka a pěstovala kytky,ale to jsou předčasné úvahy mého prací zmoženého mozku.
    B.

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm.Mým vnoučatům spíš než recepty zbydou technické výkresy na výrobu nábytku:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, krasne clanky, krasne fotky, krasne a dojemne vzpominani. My jedeme pristi tyden na chatu, je taky plna vzpominek na chvile, ktere byli a na lidi, kteri uz nejsou. Preji krasny zbytek leta, katerina

    OdpovědětVymazat
  5. bože, to je krásny post ! som z toho dojatá a hladná :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Věrko, mně momentálně taky.o)

    Bohdano, naší by bylo na podzim 88, to bude podobná sorta ♥ užívej, takové babičky, to je klenot. A Belmondo a Zahrada, to je pecka, ne?

    Soňo, naši mamku kuchyň míjela obrovským obloukem. Ale dělala, co ji bavilo a živila se tím, co ji naplňovalo. Byla spokojená a neprudila.o) Takže výkresy nebo recepty (nebo úplně něco jiného), to je asi fuk, hlavně že je úsměv na tváři a dušička jako v peří.o)

    Katko, moc děkuju, užijte si chatu i vše ostatní, třeba ten vzdělávací pobyt pro angličtinochtivé.o)

    Viktória, to já jsem u Tebe hladová imrvére:o) /Ale pochybuji, že někdy dosáhnu Tvých kulinářských kvalit/ :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to výborně,mě osobně spočinuly oči na těch závinech... bylo by možné poprosit o recept na těsto? (pokud tedy není koupené :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se omlouvám za pozdní odpověď - těsto jsme dělali pivní, recept třeba tady:

      http://www.kondice.cz/2012/02/jablecny-strudl-z-pivniho-testa/

      Ať chutná, J.

      Vymazat