čtvrtek 15. března 2012

Dyky na Světín!

Inspirována nedělní žranicí na Světíně, s myšlenkou na svého drahého muže (který se jí nezúčastnil), jala jsem se nakoupit potřebné suroviny a se Zlobivým stehýnkem jsme upatlaly pravé nefalšované české tiramisu:o) Zarytí fandové italského originálu prominou, nás omlouvá fakt, že jsme jej dosud neochutnali. Tato česká verze chutná totiž skvěle a troufám si tvrdit, že minimálně finanční úspora je proti původnímu italskému recepisu s mascarpone, Savoiardi, liquerem atakdále přinejmenším příjemná.

 2 pomazánková másla, 2 šlehačky, 3 PL cukru moučka, velký balík piškotů, kakao, hrnek silného kafe, kakao, příp. rum.

 Recept a postup např. na Labužníkovi nebo na Ní alias Oně.

Některé piškoty jsou nasáklé tak halabala, jednak B to kafe ještě pálilo, druhak je to jemnější:o) Rum jsme vypustlili, možná by šel nahradit trestí, kterou sice naše lednice mimořádně a zcela vzácně vládne, nicméně mi to přišlo celkem zbytečné...
Jdu balit nervy. Nejnáročnější na dětech je pro mne jejich ppoommaallýýý přesun. On je J rychlý, ale tak nějak po malých etepách, a ty kamínky, kačeny, pokec, kochačky, skluzavky a houpačky, auta, hlína, hafici, to je z desetiminutové záležitosti rázem  hodinová. A to v tom lepším případě, eh. Pracuju na sobě. Budu lepšííí.o)

8 komentářů:

  1. Jani,
    české tiramisu známe a specialistkou na něj je přítelova maminka :-)
    Místo pomazánkového másla dává 2 tvarohy ve vaničce a ještě na polovic kombinuje šlehačku světlou s tou pařížskou a to je také mňamka u nás podáváno se sezóním ovocem .
    Myslím, že už to u Vás nejde být lepším člověkem , dle Vašeho blogu soudím, že už jím dávno jste !

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, ochutnala jsem aj originál aj domácí...ale podle hesla jaký si to uděláš takový to máš, mi chutná to domácí víc. Já jsem tento víkend nad svými strávníky zlomila hůl, totiž výborný švestkový koláč, kterému jsem obětovala nedělní dopoledne, by se v kuchyni našel ještě dnes, ani včerejší pudinkové dortíky neměly úspěch...
    Úplně mě dostala ta první fotka, že jsem až hlasitě hlesla...ten hrneček, ten hrneček někde mamka má. Na Tvé fotce s kafim vypadá úžasně.
    O pooomalých přesunech dětí by se dal napsat román, každodenní. Taky se snažím denně na sobě pracovat, přemýšlím, pořád...dokolečka.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jano, je - to vypadá jako obrovská dobrota - škoda, že tu nemáme tu smetanu od Kunina -- vždy mi přišla lepší než ta naše kanadská. :) Jen kvůli barvám sytým stojí za to pečení - a ta kávová chuť, musí to být jednička mezi dorty! A s tím pomalým tempem to dobře chápu - je to krásné na dětí, ale když člověk spěchá, tak chce to dost trpělivosti. Teď čtu novou knížku paní Soule a je tam úžasný článek o tom; městská knihovna mě potěšila, že tu knihu zakoupili za mnou! : ) Měj se krásně! Ellen

    OdpovědětVymazat
  4. děláme taky tak, hezky česky a je to náramná dobrota, když se máma od Ladi zeptá, co bysme si dali po obědě, říkáme dvojhlasně "misu tiramisu"

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, podle tohoto receptu také dělám, je výborný a upřímně jednou jsem zkusila koupit pravé mascarpone a nechutnalo nám to tolik... zrovna minulý víkend jsem ho dělala, akorát mému taťkovi jsem potom musela uvařit mátový čaj... je to opravdu kalorická bomba ;-) ... a ještě malý postřeh... jak jsi kropila ty piškoty, tak to stačí, také jsem je vždy jen kropila, teď jsem někde četla, že je lepší je do té směsi kafe a rumu namáčet a je to moc, dole byly úplně rozmočené a špatně se to servírovalo a matlalo. takže za mě máčet ne.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky dělám tenhle recept, namáčíme a matláme :). Ale ještě víc než s piškoty nám asi tiramisu chutná s kakaovými "bébéčky". A nasakují se pomaleji :).
    Hezký večer! M

    OdpovědětVymazat
  7. Jani do toho půjdu, úplně jste mě navnadili!! Z labužníka jsme teď dělali lasagne pro začátečníky..bylo to docela nezačátečnický :), ale žůžo.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za tip, udělala jsem si dnes to pochutnáníčko - ani nestačí odležet. Prima recept:)

    OdpovědětVymazat